‹‹‹ vissza Rocky adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta milli22 gazdi (Rocky), 2009. July 08. 21:48:40 #788

Mi az a Agility ?!

Ebben a sportban csak akkor lehetünk sikeresek, ha bízunk a kutyában, kiszolgáljuk őt, partnerként kezeljük. Viszont a gazda nélkül a kutya sem talál végig a pályán...A kutyás sportok közül az agility az egyik legkedveltebb, a Háziállat.hu szerkesztője, Rasztist, a Magyar Agility Szövetség elnökét kérdezte a sportágról.Háziállat.hu: Az agility egyre kedveltebb kutyás sportág, mégis kevesen tudják, hogy mit is jelent pontosan. Segítenél a megfejtésben?
Rasztis: Az agility egy szédületesen magával ragadó kutyás sport, ahol a gazdának, és a kutyának is ugyanúgy teljesíteni kell, mind a kettőjüknek egyformán meg kell dolgozni a sikerért.
A sportot leginkább a lovas díjugratáshoz tudnám hasonlítani, a gyökerei a lovaglásból erednek. A hetvenes években egy angol lovastiszt egy díjugrató verseny színesítésére találta ki, hogy a kutyák is csináljanak valami hasonlót. Annyira megtetszett mindenkinek, hogy rá nemsokkal megszületett az agility szabályzata, és komoly versenyeket rendeztek. Háziállat.hu: A versenyre való felkészülés miben különbözik a kutyaiskolai kiképzéstől?
Rasztis: Az agilityre történő felkészülés is a kutyaiskolákon történik, ezt a sportot "egyedül" nem igazán lehet gyakorolni, feltétlenül kell egy külső szemlélő, aki odafigyel. Az agility foglalkozások is általában csoportos foglalkozások keretében vannak, igaz egyszerre csak csoportonként egy-egy emberdolgozik a pályán.

Ma már szinte minden országban foglalkoznak agilityvel, van világ- és európabajnokság, van külön junior európabajnokság a fiatalkorú felvezetőknek is. Magyarországon is évről-évre egyre több ember keresi meg a kutyaiskolákat, hogy agilityzni szeretne, már némelyik versenyen 150 versenyző is elindul, ami igen magas szám a kutyás sportokat tekintve. Egyre nagyobb az érdeklődés a sport iránt a látványossága miatt is, gyakran járunk általános iskolákba, vagy falunapokra, ahol agility bemutatót tartunk. A sport vonzereje az is, hogy igen változatos, kétszer versenyen ugyan azzal a feladattal nem találkozik a versenyző, a tanítása is elég mozgalmas, érdekes, és viszonylag hamar, fél vagy egy év alatt fel lehet készíteni a kutyákat az első versenyre.
Nagyon fontos, hogy az agility sportnak köszönhetően kisebb közösségek is kialakulnak, a kutyások a szabadidejüket a levegőn testmozgással töltik el.
Összefoglalva, az agility egy olyan jó vírus, ami ha egyszer megfertőzi az embert, lehetetlen kikezelni, de nem is kell!Háziállat.hu: Kik indulhatnak a versenyen? Mik a nevezési feltételek?
Rasztis: A versenyeken bárki elindulhat, aki a kutyájával teljesíteni tudja a pályát. A nevezés feltétele, hogy rendelkezzen a versenyző egy teljesítménykönyvvel. A nevezésnek különleges feltételei nincsenek.Háziállat.hu: Ki a jó versenyző?
Rasztis: A jó versenyzőnek kutyája minden gondolatát, mozdulatát ismernie kell, hogy ki tudja találni, bizonyos helyzetekben a kutya hogyan fog reagálni. A jó vezetőben a kutyának meg kell bíznia, így a kutya és a gazda viszonyának többnek kell lenni egy alá- fölérendeltségi viszonynál, a felvezetőnek partnerként, és nem gépként kell gondolnia társára, a kutyájára. Ennek a kapcsolatnak a tükrében nem gazdásról, és nem kutyáról beszél, hanem "team"-ről.

A kutyás sportok többségénél elhanyagolható a gazda fizikai felkészültsége. Az agilityben ez egy nagyon fontos, hisz esetenként 4,5 m/s-nál is gyorsabban szalad, ezt a felvezetőnek követnie, irányítania kell. Ez igen jó fizikai felkészültség esetén lehetséges. A jó versenyzőnek fontos mentálisan is karban tartania magát, hisz 30 másodperc alatt 20 akadályon át kell pontos vezényszavakat adni, századmásodperc pontossággal.
Ugye, nem is olyan egyszerű sport ez.Háziállat.hu: Hogyan dől el, hogy ki lesz a verseny győztese?
Rasztis: Egy futam győztese az a kutya, aki a legkevesebb hibával, és a leggyorsabban teljesíti a bíró által kitalált és felállított pályát.
A bíró minden versenyre új pályát talál ki, a szabályzat szerint meghatározott akadályokat más és más sorrendben kell teljesíteni. Két versenyen ugyan azt a pályát soha sem futják a versenyzők, mindig a helyszínen ismerkednek meg vele, a futam elött 8 perc alatt jegyzik meg az akadályok sorrendjét, és tervezik meg lépésről lépésre a kutyák és saját útvonalukat.
A futamokon századmásodpercek szoktak dönteni.
Egy verseny megnyeréséhez két futamban kell jól teljesíteni, az agility futamban, ahol az összes akadály fel van állítva, illetve a jumping futamban, ahol a lassító zónás akadályok nincsenek beépítve.Háziállat.hu: Ha jól értem, ebben a sportban nagyon sok múlik a gazdin. Igaz ez, Ő is épp úgy versenyben van, mint a kutyus?
Rasztis: Ebben a sportban csak akkor lehetünk sikeresek, ha bízunk a kutyában, kiszolgáljuk őt, partnerként kezeljük. Viszont a gazda nélkül a kutya sem talál végig a pályán, hisz nem egy begyakorolt kombinációt kell teljesíteni, hanem mindig új feladatot. Ha a csapatból valaki nem 100%-os, akkor az a futam sem lesz sikeres.
Termész

Hozzászólások száma: 2

Írta milli22 gazdi (Rocky), 2009. July 09. 11:29:22 #28488

Hát mi tudjuk mit kell tenni.És mi igen is át férünk egy kúszókán.

Írta Erika71 gazdi (SZÉP Feri), 2009. July 09. 08:45:36 #28314

Ez nagyon jó sport!!!!És maximális koncentrálást igényel a kutyának és a gazdinak is!!Ja,én nem tudom,hogy ez mi:D de a kutyák igen!De ők kövérek és nem férnek bele a kúszóba!!!:D