‹‹‹ vissza Imre Ház Szépe Dalma adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta molera gazdi (Imre Ház Szépe Dalma), 2011. February 10. 11:07:10 #13760

tenyésztés vs. szaporítás

Sajnálattal látom, hogy a helyzet egyre rosszabb kis hazánkban. Napi szinte nagyon sok új hirdetésbe, topikba, hsz-ben futok bele már megszületett kiskutyákba illetve kiskutyákat gyártani akaró emberekbe.
És itt nyílván nem a Tenyésztőkre gondolok.

Annyira elkeserít a dolog, hogy már nem is tudom mit kezdjek vele, mert tenni ellenne nem lehet, nagyon kevés felelőségteljes gazdi van. Persze ez a szó is sokaknak mást-mást jelent, és itt a gond.
Nálam a felelőség a következőket jelenti:
- ahogy a nagykönyvben meg van írva, úgy gondoskodom az állatomról, és ez ha így van, nem érdem, hanem alap
- ebbe sok minden belefér, táplálás, mozgatás, képzés, egészségügyi ellátás, stb.
- a legfontosabb, hogy amennyiben nem vagyok Tenyésztő, akkor nem hozok le egy almot sem illetve nem fedezek a kutyámmal, főleg nem keverékeket, akikkel amúgy semmi bajom, de tény, hogy gazdikeresés szempontjából hátránnyal indulnak.

Egyszerűen nem értem miért kell szaporítani az állományt? Ha az ember felsorakoztatja az érveket az alom lehozás és nem lehozás között, nem hiszem el, hogy a lehozás mellett szól több és értelmesebb indok. Mert ugye mik a leggyakoribb indokok? Csupa klasszikus, pl " egyszer szülnie kell", "hagy tudja már milyen a szex", "majd találok gazdikat" és még egyéb fincsiségek. Ha két ivaros kutyát tartok, alap, hogy ivartalanítom egyiket, nem kockáztatok, de ez sem divat nagyon. Aláírom, hogy sok a tudatlanságból született alom, de a mai világban úgy gondolom illenne minden állatot tartónak tájékozódni ilyenekről. Felháborít, hogy csak úgy születnek almok, akár véletlenül (amiben nem hiszek, mert a vemhesség bármikor megszakítható), akár tervezetten, utóbbi esetben főleg az dűhít, ha eleve tudott, hogy egyik szülőnek olyan betegsége van, ami kizárja a tenyésztésből.

folyt.köv.

Hozzászólások száma: 1

Írta chikoo gazdi (Geszt), 2012. March 22. 13:52:07 #1223969

Ez így van, teljesen igazad van!