‹‹‹ vissza Kyra adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta pettyes1ed gazdi (Kyra), 2011. April 17. 19:05:36 #14997

Ne vásárolj szaporítótól, ne légy...

Sajnos az utóbbi időben észrevettem, hogy felelőtlen gazdik vannak a blökin, akik törzskönyv nélkül, és sokszor beteg kutyáikat akarják fedeztetni. Legalább tudnák,előre, hogy kellenek azok a kölykök x,y-nak és nem kerülnek menhelyre. Sokszor szerintem bele se gondolnak, hogy azoknak a kölyköknek mindenből minőség kell, ételből orvosi ellátásból szülőkből is! Sokszor mondják azt a butaságot, hogy a kutyának szükségleteik vannak! Butaság...

Milyen a jó tenyésztő?
* A kutyák érdekeit tartja szem előtt, nem pénzszerzés miatt tartja a kutyákat.
* Felméri, hová kerül a kiskutya - nem megfelelő körülmények közé nem ad kutyát, inkább megmondja a gazdijelöltnek, hogy számára inkább egy másik fajta lenne megfelelőbb, vagy hogy esetleg az adott körülmények közé ő egyáltalán nem javasol kutyát. Tanácsokat ad a fajtával kapcsolatban, elmondja pozitív és negatív tapasztalatait is!
* A kiskutya sorsát a hazavitel után is figyelemmel kíséri, a kutya egész élete során kapcsolatban marad a gazdikkal, segíti őket, ha bármilyen kérdés, probléma merülne fel.
* Nem ad ki kiskutyát 8 hetes kora előtt, hiszen egy kutya számára a legmeghatározóbb szocializációs időszak élete első pár hónapja, így nagyon fontos, hogy az első 8 hétben az anyja és a testvérei között maradjon, hogy később ne jelentkezzen ennek hiányából adódó probléma.
* Lehetőséget ad az anya- és apakutya megtekintésére, megmutatja az egészségügyi szűréseket igazoló okmányokat (pl. könyök- és csípőízületi diszplázia, epilepszia)
* Meg lehet tekinteni a kiskutyákat már egészen pici koruktól kezdve, meg lehet nézni, hol nevelkedtek (legyen igényes, barátságos), nem egy csomagtartóból adja el őket. Az első időszak meghatározó a kiskutyák számára, hiszen a későbbi életüket végigkísérik a kölyökkorban szerzett tapasztalataik, így az is, milyen környezetben töltötték az első két hónapot.


Folyt köv .: az első hozzászólásban alul!

Hozzászólások száma: 3

Írta sziszike1987 gazdi (Kira), 2011. June 18. 12:48:05 #977301

én szégyellem bevallani ,hogy nekünk úgy volt,hogy Kirának egyszer lesznek kölykei!!!mert nekem azt mondták,hogy egyszer muszáj neki,mert ha nem akkor bebutul és úgy kb 7-8évesen elatattathatom!!!!csak a java miatt tettem volna meg!!!de szerencsére beszéltem egy két hozzáértő emberrel és ők megnyugtattak,hogyha nem lessz kölyke akkor sem fog bebutulni!!!megmondom őszintén megkönnyebültem mivel sosem akartam neki igazán kölyköket!!!!nem is volt neki és nem is lessz soha!!!ezért is tanácsolom mindenkinek,hogy ne higyen a szóbeszédnek!!!inkább járjon utána!!!teljesen igazad van Kyra!!!én láttam neten egy hírdetést egyszer,hogy elvihető egy 8éves németjuhász!!!persze mellette,ott volt az új alom!!!nem kellett már mert öreg volt!!!szomorú,hogy ilyen világban élünk!!!én inkább örökbefogadok kutyát minthogy tovább gyártsam a kiskutyákat!!!Kirát is örökbefogadtuk!!!!sajnos rengeteg a felelőtlen ember és amíg vannak márpedig vannak ennek sosem lessz vége!!!

Írta pettyes1ed gazdi (Kyra), 2011. April 17. 18:59:26 #902261

Azt nem írtam ide hogy : a háziasítás előtt a természet oldotta meg a kutyák szelekcióját, most az emberek felelőssége az hogy csak tenyésztésnek megfelelő ebeket pároztassanak.

Ha keverék kutyája van az embernek és sok jó tulajdonsággal rendelkezik, akkor szerintem azt is lehet pároztatni, csak előtte bizonyosodjon meg a gazdi arról, hogy a porontyoknak lesznek e megfelelő gazdái! És a keverék kutya is ugyan úgy a legjobbat érdemli mindenből! ( orvosi ellátás, megfelelő hely, jó minőségű táp)

Írta pettyes1ed gazdi (Kyra), 2011. April 17. 17:07:04 #902052

* Szerződést ír az adás-vételről.

* Nem ad el kutyát 10.000 Ft-ért, hiszen ennyi pénzből nemhogy az oltások ára nem jön ki, de a féreghajtás, a chipezés, a törzskönyv, az állatorvosi költség, a minőségi kölyöktáp ennek többszörösébe kerül.

* Maximum 2-3 fajtát tenyészt és nincsen otthon sok kutyája - így biztosítja a minőségi egyedeket.

* Idős kutyái is vannak, akik már nem hoznak le almokat, de továbbra is megmaradtak, mint társak, és nem csak addig tartott rájuk igényt, amíg "pénzt hoztak a házhoz".

* Előjegyzést vesz fel a kölykökre, így nem hoz le felesleges almokat, szaporítva ezzel a menhelyeken sínylődő kutyák számát.

Csak azt tudjuk tanácsolni, kerülje a szaporítókat, ha egyszerre nem akar/tud kifizetni egy minőségi kutyakölyköt, akkor figyelje a menhelyeket, ahol rábukkanhat leendő társára. Ne azokat támogassa, akik kedvenc fajtája elkorcsosításából élnek.

Forrás: http://cerberoskutyaiskola.hu