‹‹‹ vissza Bodza adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta szacsiga gazdi (Bodza), 2009. October 07. 11:17:33 #2460

Nevelés szemtelen kölyköknek

Sziasztok! Képzeljétek, tegnap megharapott egy vizsla. Minden olyan hirtelen történt. A gazdi ritkán mer elengedni a pórázról, mert még elég szertelen és bohó vagyok, odamegyek idegenekhez, haverkodok kutyákkal stb.

Kivételesen, mivel közel s távol nem látszott sem ember, sem kutya, ezért elengedett, hogy úszhassak egyet a tóban.

Két percen belül megjelent egy nem is túl öreg vizsla. Én pedig odafutottam játszani a kedvenc játékomat, ami abból áll, hogy ugrálok mint a nikkel bolha és megpróbálom leteperni a másikat.

Na hát ezt Luca, a vizsla, nem nagyon értékelte. Morgott meg minden, aztán jól belém harapott. Szerencsére nem folyt véééér, de én sírva szaladtam a gazdihoz, szerencsére nagyobb volt az ijedtség mint a bibim. Tudom, hogy nem akart megölni, csak megnevelni, de ez kicsit erős volt

Szerintetek mit kell ilyenkor tennem? Ne is menjek játszani? Hogyan döntsem el, melyik kutya veszélyes és melyik játékos? Oda merjen engedni a gazdi vagy ne? Ha nem barátkozok kutyikkal az a baj, ha meg túl barátságos vagyok az a baj.

Én sose léptem fel támadólag egyetlen kutyával szemben sem, ők mégis sokszor bántani akarnak az ugrabugrálás miatt.

Másik kérdésem, hogy ha ilyen "nevelésen" esek át, mert szemtelenkedek egy felnőtt kutyuval, akkor mit csináljon a gazdi? Védjen meg? Hagyja, hogy móresre tanítson a felnőtt eb?

Várom tapasztalt gazdik tanácsait!

Köszi

Hozzászólások száma: 4

Írta bodimelinda gazdi (Sziszi), 2009. October 09. 12:00:34 #138353

Sajnos Bodza ez így van. A kiskutyákkal nehéz lesz barátkoznod, mert félni fognak a termetedtől, meg általában öket a gazdiaik is jobban féltik elengedni játszani.
De próbáljatok meg játszópajtásokat találni a környéken, megtanulod, hogy melyik kutyushoz hogyan tudsz közeledni!
A kutyaovi jó ötlet, csak nemigazán jó, hogy minden gazdi hamar elszalad, és nem hagynak benneteket egy kicsit játszani.

Írta szacsiga gazdi (Bodza), 2009. October 08. 08:32:40 #137104

Szia!

Mi járunk oviba, ott van is egy barátom, Lucky, de ő egy kölyök labi, 3 nappal idősebb nálam. A suliban a kezdő csoportban meg szintén 6-7-8 hónapos kutyik vannak, akik szeretnek játszani. A felnőttekkel akik a haladó csoportban vannak, nem nagyon vegyülünk

Sokszor suli után siet mindenki a dolgára nem játszanak velem, csak a Lucky. Ezen a Luca vizslán kívül még csak 1 kölyök németjuhival és egy felnőtt goldival taliztunk, de ők játszósak voltak. Általában még a kis tökmag kutyikkal van a baj, ők rögtön megijednek tőlem és morognak.


Írta vorosritty gazdi (Nia), 2009. October 07. 19:34:44 #136785

Szia Bodza!
Szerintem gazdi semmiképp ne kövesse el azt a hibát, mint az enyém, hogy túlságosan féltsen a többiektől. Meg kell tanulni, hogy hogyan közeledj a többiekhez. Szerintem ehez a legjobb egy kutya-ovi vagy kutya-suli. Én épp ilyen bajok miatt kezdtem el nemrég a kutya-sulit.
Szóval barátkozz, de csak ésszel. Gazdidnak is tanulni kell ebből a szempontból, mert fel kell ismernie, hogy mikor fogjon vissza, illentve van amikor messzire látszik, hogy a másik kutya tutira nem fog marátkozni. Szóval én csak ajánlani tudom a sulit-ovit.
És ne szegje kedved ez az eset! Sok sikert!

Írta bodimelinda gazdi (Sziszi), 2009. October 07. 16:55:01 #136400

Szia Bodza!
Kölyökkoromban én is úgyanilyen barátkozós, ugra-bugrálós kutyus voltam. De engem a gazdiék nem raktak sohasem pórázra, és minden kutyához odaszaladtam, bepróbálkoztam, hogy játszik-e velem. Mondjuk velem nem történt ilyen baleset, mert aki nem akart velem játszani az rám mordult és elzavart onnan. Egy idő után megtanultam, hogy azok a kutyák közül melyik játékos aki a környékünkön lakik.
Nekem vannak állandó barátaim, akikkel esténként együtt vagyunk, együtt játszunk. Ez nagyon jó és élvezem. Ezt javaslom neked is!
Baráti puszika: Sziszi