‹‹‹ vissza ABBY és ORLANDÓ adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta széliéva gazdi (ABBY és ORLANDÓ), 2010. October 03. 13:02:09 #10974

Ne csak a szép nagy macit lássátok!!!!!!!!!!!!!!!!

Nézegettem a tenyésztők tartási szokásait, ismertem a fajtát, és sok mindent tudok róluk.Lehet fel fognak háborodni sokan ha olvassák a bejegyzésem.Én betiltanám a Szentbernáthegyi bizonyos tartáskörülmények közé kerülését, a tenyésztők, nagy szeretettel, vagy szaporítok, mert tök mindegy nekik hova kerülnek a kicsi mackók, hiszen ha megnézitek egyre több szerencsétlen nagy maci van a menhelyek, gyeppi telepek méltatlan körülményein.Ezek a kutyusok, igazi társnak, az ember segítőjének lettek ki tenyésztve, ha kell, vakot vezetnek, ha kell mentenek .Olyan kevés idő telt el azóta, mikor megérkeztek hozzánk.Annyit tanultam , annyi bölcsességet, sok ember tanleckét vehetne tölük.Itt most ha nemis mentenük kell, de legalább nem betonos ketrecben vannak.Szabadon kaparhatnak, hiszen az ember arra tenyésztette, keressen!!! Igen biztosan kevesebbet kell ápolni, mert esetleg sárosak lesznek, de ne akarjon az ember mindeáron " a legnagyobb állattá vállni". Így ezzel a viselkedéssel, a segítöböl ellenség válhat.

Hozzászólások száma: 2

Írta kojakhadnagy gazdi (Dönci), 2011. January 27. 23:41:30 #816400

Az a helyzet hogy sok felé láttam láncon is sok fajtársunkat !
Amikor szóvá tettük , még mi voltunk a rosszak , pedig az a 2-2.5m lánc semmi mozgásteret nem engedett egy ekkora kutyának .
Elkerülhetetlen hogy néha becsukjuk őket ( ha idegenek jönnek, vagy az állatorvos a tesókhoz) de csak rövid időre.
Az udvar az övék, nagyon jól elvannak és két kislánnyal együtt játszanak.
Azt az embert(?) aki kötve, vagy kis helyre állandóan bezárva tartja a kutyát nem nevezném gazdinak.
Mi hoztunk vissza kutyát, mert nem etették rendesen. Azóta is velünk él, és már nem is megy sehová innen.Családtag!
Azt hiszem hogy mindenki aki állatot akar tartani el kellene gondolkodnia hogy nem egy játék vagy tárgy amit akkor teszek félre amikor akarok!
Érző lényekről beszélünk, és ezek a lények sokkal többet adnak nekünk, mint amit valaha is viszonozni tudunk.
De szerencsére azért sokan gondolják a dolgot komolyan, és vigyázzák, óvják kedvenceiket, elég ha csak a blökis barátaimra gondolok.
Bízzunk benne hogy egyre több FELELŐS állattartó lesz.
Üdvözlettel: Dönci és a tesói

Írta doramokus gazdi (Virslipusztító Zsüli), 2010. December 14. 16:23:12 #765298

Teljesen igaz Szerencsére a mikrochip ma már kötelező, így ha ki is kötik egy menhelyhez, a chip nem hazudik, és tudjuk ki a "gazdi". Én is fogok kapni egy chipet, ha lesz a dokinknál chipezési akció. Egyetértek, hogy kegyetlenség egy ilyen nagy kutyát, egy aprócska betonketrecbe zárni (de ez vonatkozik a kevésbé nagy,és pici kutyákra is). De persze egy lelkiismeretes tenyésztő, csak chippel, és szerződéssel (nomeg, persze az oltások, féregtelenítés, törzskönyv) adja a kutyukat gazdihoz, akiket le is ellenőrizhet néha, hogy valóban jó helyen vannak. Zsüli panelkutyus de naponta elég sokat vagyunk kint, és el is szoktam őt engedni, szaglászni, futkározni, apportozni (labdával, vagy bottal), fogócskázni