‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte gazdi (), 2012. June 07. #1480

Miért ilyen félős???

Sziasztok!-a kiskutyám:jojo nagyon fél ha megakarnám simogatni!pedig mindig kimegyek hozzá játszani és elviszem sétálni.ugye ha megakarnám simogatni a hátára fekszik és a mancsait az arca elé húzza!mi tévő legyek?

kategória: kutya, válaszok száma:4, kérdés értékelése:+1

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta vorosritty gazdi (Limó), 2012. June 08. #8361

A simogatáshoz annyit fűznék hozzá, hogy az sem mindegy, hogy hogyan simogatod, hogyan közelítesz a kutyához. A mozdulataid ne legyenek kapkodósak. Lassan, nyugodtan és egyértelműen nyúlj a kutyához.
Az sem mindegy, hogy milyen irányból simogatod. Ha a feje tetejét simogatod, az erős dominanciát jelent neki. Ha ő egy behódoló típus (bár ahogy látom csak 10 hónapos, változhat még sokat a viselkedése, de ez sokat múlik azon, hogy mit tapasztal, nem csak az öröklött tulajdonságaitól), akkor az ilyen uralkodó hozzáérés azonnali megadásra kényszerítheti, üzenve ezzel azt, hogy "megadom magam, te vagy a főnök". Kicsit lazíthatsz a kapcsolaton, ha az álla alatt kezded el simogatni, tehát alulról közelíts, ne felülről. Ha azt látod, hogy nem idegeskedik, nem akar a hátára feküdni, akkor a simogatást fojtasd az oldalán lassú, hosszú mozdulatokkal. Aztán szépen invitáld játékra. A játékból pedig fokozatosan áttérhettek a tanulásra, amit félős kutya esetében visszafogott szigorral kéne csinálni. A tanulás levezetése pedig újabb játék.
A lényeg, hogy egy olyan kapcsolatot alakítsatok ki, amiben a kutya tudja, hogy mindig számíthat rád és viszont. A közösen eltöltött kellemes idő nagyon sokat számít. Ha érzed, hogy ideges vagy, vagy olyan napja van a kutyának, hogy nem tud rád koncentrálni, inkább ne erőltess semmit, mert egy erősebb rászólással, egy ideges gesztussal sokat árthatsz a már felépített kapcsolaton.
Hogy a konkrét kérdésedre is válaszoljak, hogy miért félős: nem tudom és nem is tudhatjuk. nem láttuk élőben, nem látjuk hogyan viselkedik vele a család, nem ismerjük az előéletét.