‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte gazdi (), 2012. July 27. #1631

Sziasztok! hogyan taníthatnám meg neki?

Szeretném megtanítani a kutyámnak hogy kérésre odahozzon nekem valamit. de nem tudom, hogy hogyan álljak neki. ha valakinek van valami jó ötlete,vagy, hogy hogy kell/lehet megtanítani neki, az légyszi írjon.

kategória: kutya, válaszok száma:4, kérdés értékelése:+2

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok beküldés ideje szerint

Válaszolta Giniras gazdi (Delinke), 2012. July 28. #9046

Hát, erre többféle módszer is van. A 101 kutyatrükk című könyvben többféle tárgyhozós trükk is van, szerintem megér annyi beruházást (sima apport is van benne, s a következő tárgyak hozása: papucs, póráz, táska, sör ).

Ugye az alapvető az, hogy megtanulja a kutya a szükséges vezényszót és a tárgy nevét - de lehet úgy is, hogy előtte kijelölöd neki a tárgyat, s utána rámutatással vigye oda neked. A kellő vezényszó a hozd, melyet legkönnyebben labdával sajátíthatják el. Kétféle mód:
1. eldobod a labdát, s nevetve, tapsikolva mondod neki, hogy hozd, s akkor tuti odamegy hozzád a labdával, s akkor cseréld ki azt egy jutalomfalatra - mi így tanultuk meg ezt a szót
2. a labdában legyen egy kis lyuk, amibe jutifalatot teszel, mikor visszahozza neked, akkor abból nyomod ki a jutalomfalatot, egyesek szerint ez könnyebb, de nekem túl nagy felhajtásnak tűnik xD
Megfelelően sok ilyen visszahozás után meg fogja érteni, ha azt mondod, hogy hozd, s így már csak meg kell jelölnöd a hozandó tárgyat: vagy úgy, hogy megnevezed (s ő is tudja, miről van szó), vagy úgy, hogy előtte megmutattad neki, s utána rámutatsz. A tárgy nevét meg úgy lehet neki megtanítani, hogy mikor előveszed, megnevezed, s mikor rámutatsz, hogy hozza, akkor is megnevezed. Nálunk pl a kutyik értik a következőket: hozd, keresd, labda - így egy réten elhagyott labdát is meg tudunk találni. A hozd vezényszót minden előzőleg bemutatott tárgyra alkalmazzák.

Válaszolta Spániel gazdi (Zsömi), 2012. July 28. #9050

Én egy könyvet tudok ajánlani amiben részletesen le van írva.Több trükk is van benne.A neve: 101 kutyatrükk.Nagyon jó könyv.Csak ajánlani tudom! :)

Válaszolta Spániel gazdi (Zsömi), 2012. July 31. #9094

Nem csak apport van benne.Rengeteg trükk van.Az alapoktól kezdődik és egyre komolyabb,nehezebb és egyben nagyon jó trükkök lesznek benne.Van alapfokú,haladó....Ami éppen a kutyának haladásának megfelelő.Nekünk nagyon jó bevált.Én ezt a könyvet tudom ajánlani. :)