‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte gazdi (), 2012. August 01. #1641

Ivartalanitás?

Többször volt már,hogy,amikor a közelünkbe egy szuka tüzelt,akkor semmi nem érdekelte.még velems sem foglakozott.ma betelt a pohár,mert egy pillanatban elszökött -még sosem volt erre példa- és össze is ragadt egy szukával.sajnos megzavarta őket egy másik kan,akivel csúnyán össze is verekedtek,szóval dominó tele van sebbel.
úgy döntöttünk,hogy,bár eddig megkegyelmeztünk neki, mostmár muszály kiherélni.
az ivartalanitásnak milyen előnyei esetleg hátrányai vannak?

kategória: kutya, válaszok száma:6, kérdés értékelése:+2

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Sumi gazdi (Boni), 2012. August 02. #9115

Az ivartalanítás után kell még egy pár hónap, hogy a hormonok kiürüljenek a szervezetéből.
A kezelhetőségi problémát nem fogja megoldani az ivartalanítás!
A light meg a speciális táp felesleges, ha eleget van mozgatva, az enyém is ivartalanított és egyáltalán nincs rajta felesleg csak izom.

Válaszolta Kalvadosz gazdi (Gino), 2012. August 02. #9108

Mondjuk az ivartalanítást még az előtt javasolják általában mielőtt ivar érett lenne a kutya, ha már idősebb jóval nehezebben fogja elhagyni a berögződött szuka keresést, a mi ismink már 3 éves korában ivartalanította a kutyáját mert szökött és nem hallgatott rá a szagok miatt, ivartalanítás után a kutyus sajnos ugyan úgy elment a szag után, mindenképp javaslom az ivartalanítást de csodákra ne számíts jó idő mire lecsillapszik a vissza hívásra meg esetleg egy kutya sulit még javasolnék. Ivartalanítás után az elhízás elkerülésére lehet esetleg kimondottan ivartalanított kutyának való tápot adni, vagy ha látod a hízás jeleit akkor light tápot. Ha a kutya nyugisabb lesz akkor valóban bekövetkezhet hízás de meg lehet előzni megfelelő táplálással.

Válaszolta rexsona gazdi (frici), 2012. August 01. #9100

Engem a gazdi két hete ivartalanított,de nagyon nem bánta meg,már hamarabb kellett volna.Szerintem mi macskáknál sem müködik nagyon másképp,állandóan mentem,tele voltam mindig sebekkel.Igaz hogy nem sok idő telt el ,de már sokkal nyugodtabb vagyok,nem csavargok,jókat alszom otthol.Tehát nyugodj meg semmi hátránya nincs,sok sikert kívánok.

Válaszolta Giniras gazdi (Delinke), 2012. August 01. #9099

http://www.allatorvos.net/index.php/tajekoztatok/megelzes/a-kutyak-ivartalanitasarol

Előnyök:
- sok nemzőszervi, húgyúti betegség megelőzhető vele
- más kanokkal kevésbé agresszív, könnyebben kezelhető kutyát kapunk
- nem szökik el tüzelő szuka után
- nem születik nem kívánt alom
Általam nem ismertek olyan hátrányok, melyek ugyanolyan bizonyosak lennének, mint az előnyök. Józan ésszel meggondolva ott lehetne az elhízás kockázatának a növekedése (a nemi aktivitás a hím kutyánál folyton jelen van, tehát az ivaros hímek elvileg alapból több energiát égetnek, mint az ivartalanítottak), ám a statisztika nem azt mutatja, hogy az ivartalanított kutyák hízékonnyá válnának, s én sem ezt látom a környezetemben. Azoknál a kutyáknál, akikkel nem foglalkoztak az ivartalanítás előtt sem eleget, ám kerítés magasugró bajnokságra edzett folyton, valószínűleg ivartalanítás után jelentkezhet az elhízás, mert ugyanúgy túl keveset foglalkoznak vele / túl sokat kap enni, de a kutya már nem akarja átugrani a kerítést, s kevesebbet őrjöng a szomszéd kutyájával, szóval az elhízós mendemondát én az ilyen eseteknek tulajdonítom.

Válaszolta debi09 gazdi (Bessy), 2012. August 01. #9098

előnye:
hosszabb boldogabb élet!!!!

hátránya:
szerintem a nagy semmi!!!!