‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte gazdi (), 2012. October 12. #1807

Lehet az ugrálástól baja?

Sziasztok!
jojo amikor hazamegyek,vagy játszunk és mindig nagyokat ugrál.és azt hallottam,hogy a tacskóknak,a hosszú testük miatt,lehet baja a gerincének.bár jojo csak olyan 30-40%-ban tacskó,de érdekelne,hogy neki is lehet baja az ugrálástól?
utóirat:
ő is elég hosszú testű,bár nem annyira mint egy fajtiszta tacskó.

kategória: kutya, válaszok száma:5, kérdés értékelése:+3

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta KovácsVikcy gazdi (Molly), 2012. October 22. #10038

Leginkább azt figyeld rajta, hogy ha nem ugrál, de ha mégis, akkor felvisít, sokat fekszik, lassabban mozog és puposítja a hátát, esetleg remeg, akkor gáz van, azonnal doki! Csináltass gerincfestést, ahol kontraszt anyagot fecskendeznek a gerincvelőbe és a röntgenen azonnal látható, hogy hol van a baj és mekkora. (Altatásban végzett vizsgálat. ) Először gyógyszert szoktak felírni, amit rendes gyógyszertárban ki lehet váltani. De nagyon vigyázz, mi is először ezt kaptuk, nem mindenkinél hat, elvileg a kitüremkedő résznek, ami nyomja a velőt, vissza kéne húzódnia. Molly 2 napra jobban lett, majd visszaesett... Kellett a műtét.

Válaszolta KovácsVikcy gazdi (Molly), 2012. October 22. #10037

A porckorongsérv,illetve a kutyások körében ismert tacskóbénulás nem csak a tacsikat sújthatja.Én most csináltam végig Mollyval,aki 6 éves tacsim,a kutyusok 5-8 év között szoktak ebbe a betegségbe esni,nem öreg korban. Ugyanis nekik,(kis hosszú testtel),amint eléri a kölyök kutyus a végleges méretét,már öregszik a gerince,sőt,palotapincsi is hajlamos erre,és a betegség nem válogat,ugyanúgy a keverékekkel is előfordulhat.Volt műtétünk is,október 11-én.Nem kívánom senkinek a procedúrát.A kutyusod most még ugrál,virgonckodik és két lábon állva kunyerál vagy nem tudom,miket szokott,amiket pontosan Molly is csinált szívbaj és nehézségek nélkül,nagy sétákat tettünk,kutyasulik, miegymás.Majd aztán láttuk,hogy nehezen mozog,volt egy kis hőemelkedése,kedvetlen meg étvágytalan lett,kullancslázra gyanakodtunk,mert az okozhat ízületi fájdalmakat,de kiderült,hogy a hőemelkedés csak egy kis megfázás miatt volt,a fájdalmas mozgásnak semmi köze nem volt hozzá.Kapott kullancs elleni gyógyszert, hát hiába.2 nap múlva reggelre nem tudott felállni,csak húzta maga után a lábait.Én azt mondanám, hogy természetesen nem kell korlátozni a kutyust a mozgásban, ha az jól esik neki,de jobb, ha csak akkor ugrál,amikor kell,amikor kéred tőle.Pl én most úgy vigyázok Mollyra,hogy megelőzöm az ugrálást azzal,hogy lehuppanok mellé a földre,mikor hazajövök és üdvözölni jön.Nem ugorhat fel sehová,most még nem is tudna, csak most kerültek ki a varratok,de a szándékot már látom a kis mocskos szemében.Lépcsőn pedig vedd fel inkább,mert a lépcsőzés teszi leginkább tönkre a gerincüket.Én sem gondoltam soha egy percre sem,hogy az én kutyusom ilyesmin keresztülmehet,de megtörtént.Mindent elolvastam és az orvos is kioktatott,hogy milyen mozgások ártalmasak... jobban kell rájuk figyelni,mint egy gyerekre.Szeresd nagyon a kutyusod és tedd azt,ami az érdekét szolgálja,néha az egyik ujjunkat muszáj megharapni,nekem sem jó nézni,ahogy hatalmas kiskutya szemeket mereszt,mert az ágyba akar jönni (eddig ott aludt).

Válaszolta Szöszaszy gazdi (Lena), 2012. October 13. #9904

A tacsik hosszú testük és rövid lábuk miatt hajlamosak a porckorong sérvre. Amennyit ő ugrál és jónak vél, attól nem lesz baja. A rendszeres ugráltatás,mint pl agility,vagy folytonos lépcsőzés ami kárt tehet bennük,de ezt is nagyon sokáig és huzamosan kell csinálni ahhoz,hogy kárt okozzon a kutyában. Nekem border tacsi keverékem volt, agilityzett és semmi gondja nem volt a gerincének. Mivel a tiéd is keverék, nem akkora százalékban hosszú és rövid lábú mint egy standard tacsi, tehát megnyugodhatsz. :) nem az efféle ugrálásoktól lesz baja az ebnek.