‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte gazdi (), 2013. April 17. #2082

Mi a véleményetek ?

Kollégita vagyok és a van egy szobatársam a neki nem kellő csokit oda akarta adni a nevelőnek hogy a kutyája meg eszi-e. mondom neki hogy nem szabad a kutyának csokit adni mert az neki bizonyos szinten méreg vagyis én így tudom...erre el kezd puffogni az ő kutyája meg szokott enni egy egész csoki nyuszit és nincs semmi baja .... hát szerintem ez nem egészséges egyáltalán a kutyáknak ! de ha nincs semmi baja tőle akkor nem értem .... mit gondoltok a jövőben esetleg lesz valami baja tőle vagy mit okozhat a szervezetében ?

kategória: kutya, válaszok száma:2, kérdés értékelése:+2

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta rini gazdi (rinny), 2013. April 17. #11175

egyetértek veled de sajnos az ilyen ember gondolkodását nem tudod befolyásolni megváltoztatni ez van a csoki még az embernek sem tesz jot ....
A csokoládé főképp kakaóporból készül, amelyet a Theobroma cacao nevű növény pörkölt magjából nyernek. A teobromin a kakaó fő alkaloidja, a koffeinhez hasonló vegyület. Az emberre serkentőleg hat, a kutyának viszont már kis mennyiség is mérgezést okozhat. A kutya szervezete ugyanis sokkal lassabban képes lebontani ezt az alkaloidot, mint az emberi szervezet: a kutya vérében akár 20 órán keresztül jelen van a teobromin!
A legtöbb teobromin a kakaóporban és a keserű csokoládéban van. A tejcsokoládé teobromin-tartalma az előbbiek töredéke, a fehér csokoládéban pedig szinte alig van jelen ez az alkaloid. Ez persze nem jelenti azt, hogy a mindenféle "bevonómasszából" készült mikulás nyugodtan adható a kutyának, hiszen az úgysem látott kakaót... Éppen ellenkezőleg, attól még inkább tartózkodjunk!

Testsúlykilogrammonként kb. 100-200 mg teobromin már halált okoz, de ennél sokkal kisebb mennyiség esetén is súlyos tünetekkel kell számolnunk.