‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte gazdi (), 2013. July 29. #2224

Mi lehet a baj ?

Sziasztok
a kutyusomról lenne szó ... . soha de soha nem támadta meg másik kutya és soha nem is féltettem a legkisebb kutyától a legnagyobbig mindegyikhez oda engedtem szaglászni játszani vagy akármi és mindegyikkel jóba volt nem félt egyiktől se ... szóval most meg mindegyik kutyától fél és behúzott farokkal menekül előlük még az elől is akikkel pár napja együtt játszott és szórakozott... mi lehet a baj ?

kategória: kutya, válaszok száma:6, kérdés értékelése:-

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Virág5 gazdi (Bobi), 2013. July 29. #11708

Gondolom kiskutyád fogai már rendesen kibújtak.Kb.ebbe a korba szokott kialakulni más állatokkal,különböző szerepek szerinti viselkedése,hogy kivel legyen alárendelt és domináns.Ebbe a korban már saját akaratát és önállóságát kezdi el hangsúlyozni.(kritikus kor,de túl lehet élni) Figyelj arra a későbbiekben hogy hol tartod pórázon,mert ahol elszoktad engedni és máskor visszament,most lehet nem fog.Visszatérve a rágáshoz.Most már a tárgyak iránt csak hajtja a kíváncsiság.Szerintem már lassan tudja a szerepét a családban hogy ki a falkavezér.Még fog nőni/fejlődni és majd megpróbálja kivívni magának a domináns szerepet,de ezt ne hagyd..Szokott rád morogni vagy a család tagjaira?Tőletek is néha ijedezik?Mentetek már el hosszabb időre hogy őt egy picit otthon hagytátok?

Válaszolta Virág5 gazdi (Bobi), 2013. July 29. #11706

De a flexi az az amivel te is sétáltatod.A kihúzhatós 2-4-5-6 méteres.Ezt kel lecserélni amit előbb említettem,normális pórázra.Csak addig míg újra formájába jön és nem fél.Biztos van egy jó barátnőd,barátod akit ismersz és a kutyája is ismeri a tiédet,és szépen oda kell vinni közel a a kutyához vagy más kutyákhoz, és folyamatosan nyugtatni, hogy tudja, hogy én sem félek tőlük, neki se kell és nincs semmi baj.Ezt tudom ajánlani.De a flexit rövid időre felejtsd el..Kint a telken is van 2 kutyánk és most került oda egy kölyök is.Vele is ez volt a probléma mint most a tiéddel.Tapasztalatból írtam amit írtam,és én is betartottam és már teljesen nyugodt,kezelhető kutyus lett.

Válaszolta Virág5 gazdi (Bobi), 2013. July 29. #11703

Szia.Lehet hogy elmaradt vagy nem volt megfelelő a fajtársakhoz való szocializáció. Ezt kell bepótolni, - rengeteget vinni játszani, kirándulni, sétálni külömböző nemű, fajtájú, méretű, korú, színű kutyák közé. Természetesen vigyázva, hogy lehetőség szerint csak kellemes, pozitív élmény érje és ne valamilyen trauma.
Nem tudom, hogyan reagáljátok le az ilyen helyzeteket.
"Jajj, kisszívem, semmi baj, nem bántanak, nyugodj meg" (+ simi ezerrel) típusú szövegek a kutyában a félelmet erősítik. Ők nem tudnak különbséget tenni a nyugtatgatás és dicséret között, mivel mindkettő ugyanabban a hangnemben történik, így jajj, nagyon félek=>a gazdi ezért megdicsér=>helyesen teszem, hogy félek, legközelebb is így fogok.
Ha menekül hozzátok, bebújik a lábatok közé, ne foglalkozzatok vele, esetleg kicsit arrébb is mehettek.
Ha jó fej kutyák vannak a környéken (nem bunkó gazdák nem vad és szocializálatlan kutyái...), és a ti kutyátok se támad félelmében, illetve be tudjátok rendesen hívni, akkor az ilyen ismerkedések alkalmával ne legyen rajta póráz, engedjétek szabadjára.
A rendszeres sétával, más kutyák barátságos közeledéseivel idővel pozitív megerősítés alakul ki majd benne. Fel fog oldódni, a többiek meg fogják tanítani játszani, rosszalkodni. Idő kérdése, az ilyenek mindig türelem játékok.
Nem kell mély vízbe dobni, egyszerre 20 kutya közé vinni, csak szépen fokozatosan.
Arra figyeljetek oda, hogy más kutya ne bántsa, ne harapja meg, mert akkor a félelem rögzülhet benne (nyilván vannak olyan esetek, amikor ez elkerülhetetlen, de pl. ha egy másik kutya távolról fenyegetően közeledik, jobb irányt váltani, és egyszerűen elmenni). Semmiképp se hagyjátok annyiban.F Foglalkozni kel a dologgal mert ha nem akkor egy rövid idő után morgóssá,harapóssá válik.Ha van időtök-pénzetek akkor elvihetitek kutyasuliba.Még egy tanács.Flexivel sétáltattátok eddig?Mert ha igen akkor ajánlom lecserélni egy normális pórázra...:Örülök hogy segíthettem.