‹‹‹ vissza artúr adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta supererika gazdi (artúr), 2011. January 25. 10:08:15 #13438

Akadályugrás.

Akadályugrás és palánkmászás-a tanítási módszer ugyanaz.Sőt palánkot mászni sokkal hamarabb megtanulnak a kutyák és szívesebben is csinálják.Az akadálynál nagyon hamar elkezdenek trükközni, ahogy emelkedik a magassága annál inkább megpróbálják kikerülni.
A legalacsonyabb léccel indítok és oda-vissza átugrom az akadályt a kutyával együtt.Ha felfogta, hogy mit akarok és szívesen ugrik velem előveszem a két labdát és ahogy a videón is látható egyet átdobok.
Hozd vezényszót mondok amikor ráfog és hívom vissza:hozzám vagy akadály, sőt az elején odaszaladok az akadály megütögetem és úgy csalogatom vissza.
Kezdő kutyára, de még a haladóra is rácsatoljuk a hosszú pórázt és azzal akadályozom meg, ha ki akarja kerülni.Ha van segítség még jobb, a segítőtárs az akadály mellé áll és ő kezeli a hosszú pórázt.
Fontos, hogy ne az legyen a fő szempont, hogy minél hamarabb pakoljam fel a léceket és egy hét múlva már az 1 m-t ugorja.Az ugrás helyes technikája a fontos: a lábát nem ütheti hozzá a léchez.Versenyen ezt lepontozzák és a kutyának is fájdalmas, ha állandóan megüti a lábát.
Ráadásul ha már apportfával a szájában ugrik még nagyobb jelentősége van, mert maga az apport tanítása sem egy egyszerű dolog: sík talajon később akadályon és A palánkon.Ott még arra is külön kell figyelni, hogy ne rágja a fát a kutya.Tehát előbb megtanítom szabályosan akadályt ugrani - párhuzamosan vele külön az appotírozást(később erről is lesz szó) és majd utána csatolom össze a két gyakorlatot.
Visszatérve az akadályhoz, amikor egy lécmagasságot simán ugrik oda-vissza akkor emelem meg a következő szintre, rápakolok még egy lécet.De csakis egyet.Artúr minden egyes lécemelésnél egy darabig beveri a lábát, de gyorsan hozzászokik az új magassághoz és akkor jöhet az újabb léc.

Hozzászólások száma: 0