‹‹‹ vissza artúr adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta supererika gazdi (artúr), 2011. January 26. 12:22:38 #13454

Apport tanítása-labdával, 1., rész

A labdából kell rögtön kettő darab, én madzagos labdát használok, mert azzal még akkor is tudok játszani a kutyával, ha a labda a szájában van.
Húzom-vonom játékot játszok vele, nincs az mint a sima labdánál, hogy el kell vegyem tőle, ahogy visszahozza.
Legelőszőr megpörgetem a labdát a levegőben, vagy huzgálom a fűvön a kutya orra előtt és ha ráharap, akkor finoman a madzagnál fogva játszok vele...kicsit később előveszem a másik labdát , megmutatom neki és azt kezdem el pörgetni , huzogatni előtte, a másik labdát, ami a szájában van, már nem mozgatom, hogy az új labda legyen az érdekes.
Kutya figyelmét felkelti a mozgó labda, kiköpi azt ami a szájában van és ráharap a másikra.Az a labda, mondjuk amelyikkel el kezdem először játszani a bal kezemben volt, azt eldugom a hátam mögé, hogy a kutya csak egy labdára koncentráljon és a jobb kezemben lévő labdával játszunk tovább.
Amikor a kutya rá akar harapni a labdára, akkor monduk neki , hogy fogd és amikor azt szeretnénk hogy engedje el a labdát, akkor azt, hogy ereszd!
Bal kezünkben a labda, megpörgetjük a labdát ...fogd..ráharapot, játszunk vele, megállunk nem mozdítjuk a labdát ereszd!...jobb kezünkben a másik labda, ami eddig a hátunk mögött volt eldugva, előkapjuk, megpörgetjük...fogd! és már játszunk is vele.
Ezt hívját átváltásnak.
A kutya megtanul labdával játszani, sokszor még a madzagra harap rá először,de ha egy picit nem mozdítjuk a labdát, rögtön fogást vált, mert a labdára hajt ő is.
Ezt nagyon sűrűn gyakoroljuk.
Miért?
A játék egyszerűsége csalóka, mert közben észrevétlen több dolgot is megtanul a kutya.
Megtanulja:
-a gazdával labdázni jó dolog,
-megtanulja, hogy a labdára harapjon, ne a madzagra, mi több, ne is a kezére,
-megtanul rögtön két vezényszót-fogd!...és ereszd!
-megtanulja, hogy ha elengedi a labdát, attól még nincs vége a játéknak mert van másik-és ez a legfontosabb, számunkra a továbbiakban.

Hozzászólások száma: 0