‹‹‹ vissza artúr adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta supererika gazdi (artúr), 2011. January 26. 12:23:48 #13455

Apport tanítása-labdával, 2., rész

Ha a kutya már szépen játszik a madzagos labdával akkor tovább lépünk.
Szintén mind a két kezünkben van egy-egy labda és elkezdünk játszani az egyikkel, majd eldobjuk.
Nem messzire, nem a távolság a lényeg, hanem , hogy a kutya utánna szaladjon és örömmel felkapja.
Amikor felkapta, illetve előtte egy másodpercel, mondjuk neki, hogy hozd!...és ahogy a szájában van a labda, már pörgetjük is a másikat ami nállunk marad.Na, erre a kutyus megindul visszafelé, szalad mihozzánk, ahogy odaért kiköpi a labdát, ráharap a másikra és már megy is a húzom-vonom játék.
Itt mit tanult meg a kutya:
-az eldobott labdáért elszalad,
-megtanulja a hozd! vezényszóhoz csatolni azt , hogy felkapja a labdát
-és visszaszalad hozzánk, de ami itt is a leglényegesebb, hogy nem kezd el körülöttünk keringeni és nem nekünk kell levadászni a kutyát, hogy na, ugyan add már ide azt a labdát,
-hanem ahogy visszaér az ereszd vezényszóra elengedi és már kapja is jutalmul a másik labdát.
Ha a kutya, ezeket mind tudja és szeretnénk, hogy az apportfát is visszahozza, akkor ugyanezt csinálom két apportfával-ügyeskedünk, mint egy zsonglőr.
Előveszem az apportfát , a másik a mellényzsebben van, ráharaptatom, fogd, huzigáljuk a fát és amikor rákattant ,akkor ereszd elveszem tőle, megfogom a nyakán a kispórázt , eldobom az apportfát, de a kutyát még fogom.
Hagy tomboljon egy kicsit, tuningolom is még...apport, apport...elengedem, hozd-már robban is ki, kapja fel a fát ....hozzám! már jön a kutya, tudja miről van szó...kapom elő a mellényből a másikat és dobom a lábam között.
Ezt is sűrűn gyakoroljuk.

Hozzászólások száma: 0