‹‹‹ vissza artúr adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta supererika gazdi (artúr), 2011. January 28. 13:44:20 #13502

Fürkészés 1., rész.

Bár az őrző-védőhöz tartozik, szerintem elsősorban fegyelmező gyakorlat, amikor tanítjuk, játékosan minél előbb, annál jobb.
Hat fürkésző van a pályákon, egyes vizsgán kettőt, kettes vizsgán négyet, hármas vizsgán mind a hatot le kell fürkészni.
Leírom én hogy csináltam, de ahány ház, annyi szokás.

Ha van segítségem, akkor megkérem fogja meg a kutyát, elmegyek a bújóhoz , megmutatom a labdát a kutyának , játszok a labdával és amikor már izgatott, leteszem a bújó mögé középre, visszaszaladok a kutyához , feltuningolom és fürkész vezényszóval elengedem. Ja, elejében két-három lépés a távolság, a kutya és a bújó között, majd fokozatosan növeljük a távolságot.
Ahogy elindult a kutya, már spurizok is utána és biztatom, amint felkapta a labdát már át is lépek a túloldalra, mutatom a másik labdát és már hívom is és kapja a labdát.

Ha már tudom növelni a távolságot és szabályosan lefürkészik egyet, akkor kezdem el két palánkra fürkésztetni ugyan így, majd háromra-négyre-ötre-hatra.
Ha nincs segítség az sem probléma, akkor lefektetem a kutyát, kihelyezem a labdát és visszamegyek a kutyához, felültetem és úgy küldöm el fürkészni.

Ha mind a hat palánkot lefürkészi a kutya-ami több hónapos munka nem tagadom, azért is kell korán elkezdeni , akkor kezdek el variálni.
Hat palánknál, hat labdával dolgozom mint egy zsonglőr.
Kihelyezem a hat labdát , elindítom a kutyát-fürkész jobbra illetve balra a vezényszó-elszalad a kutya, behozza az első labdát, aztán küldöm a másodikért és így tovább.

Hozzászólások száma: 0