‹‹‹ vissza artúr adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta supererika gazdi (artúr), 2011. January 28. 13:53:39 #13504

Fürkészés 3., rész.

Akkor jön az újabb türelemjáték, ha a segéd beáll a bújóba és a kutya nem akar fürkészni, hanem le akarja vágni az utat, kvázi beszaladni segédet ugatni.Ekkor kerül elő a hosszú póráz. Újból két palánkról indulunk az egyiket csak meg kell kerülni, a másikban ott a segéd.
Amelyiket meg kell kerülni, ahhoz közel állunk és fürkész jobbra vezényszóra elindítom a kutyát-na tutkóra már csapja is le kutya az útvonalat, hosszúval megrántom és fürkész vezényszóval magam is elszaladok a bújóig , megkerültetem a kutyával , behívom magamhoz hozzám és ha szépen beült előttem! akkor küldöm be oda, ahhoz a bújóhoz, ahol a segéd van.
Ez nagyon türelem játék-sokszor kell megismételni és növelni a távolságot, mígnem lekerülhet a kutyáról a hosszú póráz és elérjük a megfelelő indítási távolságot.
Ez volt az egyes vizsga fürkészése.
Négy palánkra fürkészés- újból hosszúpóráz és egy kis csel, harapópárna a hónom alatt.
Írtó nagy csábítás a kutyának, hogy lecsapja a fűrkészőhöz vezető utakat, főleg annál a palánknál ami a segéd oldalán van közvetlen, ezért amikor elindítom a kutyát fűrkészni, nagy segítség, ha nem csak a pórázzal rángatom vissza, ha muszáj, hanem elindítom a kutyát fűrkész, ha kell használom a hosszút és amikor a fűrkészőnél megkerüli a kutya és látszik rajta, hogy már húzna is a segédhez, megmutatom a harapópárnát, ráhívom a kutyát megpörgetem-húúú ilyenkor irtó nagyokat szokott fogni Artúr, jól meg kell állnom a lábamon.Majd mehet újra tovább a többi fürkészés, hasonlóan.
Kell a harapópárna, az átmenethez, a fogással lehigasztani, tiszta fejjel a kutya is megérti, mit akarok tőle-attól hogy ott a segéd, ugyanúgy kell fürkészni, mintha nem lenne?

Hat palánkra teljesen ugyanúgy tanítom a fürkészést mint négyre.


Hozzászólások száma: 0